Terugblik September Me 2021

01.10.21
Algemeen

Moe maar zeer voldaan kijken we terug op een geslaagde jubileumeditie van September Me! Dit jaar was het thema Helden en dat hebben we geweten. Verhalen over helden, muzikale hommages, heldhaftige en ontroerende verhalen en samen met helden op het podium staan; het was er allemaal.

Flint was prachtig aangekleed door onder andere kunstwerken van Questions Collective, gecureerd door Nichon Glerum. We zijn blij dat ook NRC herkent hoe we ons willen profileren;
‘Originele concertvormen, prettig losse presentatie en een hoog niveau vormen sowieso de ingrediënten van September Me.’ ****

De openingsavond stond in het teken van de muziek van Garth Knox, dit jaar onze Composer in Focus en altviolist. Ragazze Quartet (artistiek leider September Me) deelde met hem het podium in enkele van zijn werken en muziek van zijn eigen helden, zoals Leoš Janáček. Het kwartet speelde eveneens een werk dat Knox speciaal voor hen heeft geschreven, getiteld Four into Twenty. Rond dit stuk was ook een podcastwandeling gemaakt door Botte Jellema en Rosa Berman. Bezoekers kregen hierbij een diepere kijk in Knox’ muziek, de uitvoeringspraktijk van Ragazze Quartet en achter de schermen van Flint.

Dinerconcerten werden dit jaar muzikaal omlijst door Neo Fanfare 9×13, Sanem Kalfa & George Dumitriu en een preview van de voorstelling De Eeuw van Harry Belafonte met o.a. Leoni Jansen en Izaline Calister. Restaurant TREK verzorgde hierbij heerlijke vegetarische maaltijden. Dankzij Stichting Integratiewerk Amersfoort zaten er op
donderdag en zaterdag ook dit jaar weer 80 nieuwe Amersfoorters aan tafel en in de zaal.

Gastcurator Meral Polat gaf een spetterend optreden op de zaterdagavond, waarbij ze met haar trio van Koerdische volksmuziek via protest-desert-blues naar vurige uptempo liefdesliederen ging. Daarnaast nodigde ze een aantal andere artiesten uit, zoals celliste Amber Docters van Leeuwen die een ontroerend relaas gaf over haar zoektocht naar haar biologische ouders in Zuid-Korea, en de muzikale installatie van Touki Delphine, waarbij sopraan Bernadeta Astari liederen vertolkte geïnspireerd op de Encyclopedie voor de Moderne Huisvrouw.

Premières dit jaar waren de indringende voorstelling Het Zwarte Raam van Orkater, over een koppel dat probeert hun idyllische thuissituatie in stand te houden, terwijl buiten de klimaatcatastrofe zich langzaamaan aan hen opdringt. Daarnaast speelden de Ragazze de première van hun familievoorstelling Krijg de Kleure! die de komende maanden door heel Nederland te zien zal zijn.
Op zondag was de eindpresentatie van het project So You Think You Can Write a Strijkkwartet?!. Elf jonge componisten tussen de 8 en 18 jaar kregen de afgelopen maanden les van Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander, en leverden zo hun eerste strijkkwartetten in. Deze partituren werden overtuigend uitgevoerd door de al even jonge leden van het Socrates, Emmahaud en Sweelinck kwartet. Als kers op de
taart werden zij geprezen door niemand minder dan held David Harrington (Kronos Quartet), die online vanuit San Francisco meeluisterde en hen vertelde dat de toekomst van muziek in goede handen is bij deze jonge talenten.

Het festival werd spetterend afgesloten met een dinerconcert, waarbij de Ragazze het podium deelden met vier van hun grootste muzikale helden en top van de internationale kamermuziek.

Nieuw dit jaar was de online programmering onder de bezielende leiding van Waldo Volmer. Naast vier online-uitzendingen (bijvoorbeeld van het Amerikaanse Attacca Quartet en het openingsconcert), staan er in onze festival portal nog een aantal afleveringen van Studio September Me, waarin Waldo gesprekken voert met artiesten die op het festival hebben opgetreden. Ook erg leuk om terug te kijken!

We hopen dat u, ons publiek, genoten heeft van het festival. Dit mooie resultaat hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen zonder de geweldige inzet van Flint, StAeg en Veerensmederij, het September Me team, onze vrijwilligers en de financiële steun van overheden, fondsen, bedrijven en de Vrienden van September Me.

We hopen jullie ook volgend jaar weer te zien bij September Me 2022 van 22 t/m 25 september in Flint Amersfoort!

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam