Touki Delphine & Bernadeta Astari

Wordt ook live uitgezonden in ons festival portal.

Encyclopedie van de Moderne Huisvrouw
Oude muziek en elektrotechniek

Dit programma is de keuze van Meral Polat. Zangeres en actrice Meral Polat is gastcurator van September Me 2021

Sopraan Bernadeta Astari vertolkt prachtige klassieke zeventiende eeuwse liederen van onder meer Ravel, Purcell, Seelig en Händel in een muzikale installatie van Touki Delphine. Dit muziek- en beeldende kunst-kwartet vormt met behulp van elektronische instrumenten, huis- tuin- en keukenapparatuur en simpel kookgerei een smaakvol huiskamerorkest. De liederen worden uitgevoerd in een theatrale setting. Elk lied wordt voorzien van een handeling uit de Encyclopedie voor de Moderne Huisvrouw van Baedeker.

De energieke liederencyclus voor sopraan en elektronische muziek is voorjaar 2019 op cd verschenen én wereldwijd digitaal uitgebracht door This Could Be Your Music Label onder de internationale titel ‘Kitchen Ballads’.

Bernadeta Astari en John van Oostrum ontmoetten elkaar in 2014 toen de Veenfabriek samen met de Nederlandse Reisopera de Fairy Queen maakte. Astari werkte daarna zeer succesvol samen met de Toukies in de locatietheatervoorstelling Voyager One; een adembenemende mulitmediale chaos, die onder meer op Oerol een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. Voor die productie werden al drie oude liederen bewerkt en zo is het idee ontstaan om een samen een liederencyclus voor sopraan te maken.

“De kracht van deze aanstekelijke voorstelling zit hem in de vanzelfsprekendheid waarmee de leden pure esthetiek en volslagen belachelijkheid naast elkaar laten bestaan. Het gegeven dat schoonheid en onzin elkaar niet in de weg staan, maar elkaar versterken. De prachtige stem van sopraan Astari gaat door merg en been.” - Theaterkrant **** over Voyager One

Over Bernadeta Astari
De in Jakarta geboren Astari wordt geroemd om haar warme, ijzersterke stem, die zowel opera’s als kamermuziek naar glorieuze hoogte kan tillen. Zij studeerde in 2012 cum laude af aan het Utrechts Conservatorium en won prompt de Dutch Classical Talent Award. Bernadeta is lid van De Nederlandse Reisopera en speelde onder meer bij het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazersensemble en de cellogroep van het Concertgebouworkest. Zij werkte in 2017 al eerder succesvol samen met Touki Delphine in de muzikale locatievoorstelling Voyager One.

Uitvoering  Rik Elstgeest, John van Oostrum, Bo Koek, Chris Doyle & Bernadeta Astari
Styling  Esmee Thomassen
Geluid  Miguel Rodriguez

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam