Garth Knox: Composer in Focus

31.08.21
Algemeen

September Me is ontzettend blij met en trots op de Composer in Focus van dit jaar: de weergaloze altviolist en fanatieke klank-onderzoeker op ieder strijkinstrument: Garth Knox.

Garth speelde jarenlang veel nieuwe muziek in o.a. het beroemde Arditti Quartet en het Ensemble Intercontemporain. Tegenwoordig schrijft hij zelf, en verbreedt daarmee de horizon van alle strijkers die zijn muziek spelen. Achter de kam, slaand met het hout van de stok, de meest vergezochte flageolettonen, cirkel- en zijwaartse streekbewegingen, glissandi tot in de oneindigheid; alles komt voorbij. Het resultaat is een fantasievolle wereld die bestaat uit veelal vrolijke klanken met een hint van Schotse en Ierse volksmuziek.

Tijdens September Me zullen verschillende werken van Garth klinken.
Het openingsconcert (do 23 sept 21:00) staat volledig in het teken van Knox: als altviolist en componist. Samen spelen we werken van Garth’s eigen muzikale helden, en Four Into Twenty, een stuk dat hij in 2019 schreef voor het Ragazze Quartet met als thema ‘de jaren twintig van de vorige én deze eeuw’ (inclusief Lockdown Blues).

In het concert So You Can Write A Strijkkwartet?! (zo 26 september 14:00 en 15:30) spelen we het stuk ‘Satellites’, dat Knox in 2015 schreef voor het prestigieuze 50 for the Future project van het Kronos Quartet. Daarin onderzocht hij fenomenen uit de ruimtevaart en ons heelal zoals snelheid van de planeten en ruimtelijke zonsopgangen en vertaalde dit alles naar een springend en groovend stuk.

Wil je je verder verdiepen in het werk van deze Professor Barabas van de strijkmuziek? Loop dan de podcastwandeling die Botte Jellema en Rosa Berman in opdracht van September Me op basis van zijn werk maakten.

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam