Artist in Focus

Late Night Concert

Where The Veil is Thin

Brìghde Chaimbeul, Maëva Berthelot en Temitope Ajose

vr 27 sep

22.15 — 22.45

Flint
Los ticket
€12,50 / regulier
€10,50 / CJP

PodiumPas? Reserveren kan vanaf 30 dagen voor de voorstelling, telefonisch via de kassa van Flint: 033 4 229 229.
Passe partout
Early Bird / €175 (t/m 1 juli)
Regulier / €200 (v.a. 2 juli)

De Schotse muzikant en componist Brìghde Chaimbeul (Artist in Focus) presenteert samen met performancekunstenaars Maëva Berthelot en Temitope Ajose Where the Veil is Thin, een ode aan Cailleach Bheur, een raadselachtig personage uit de Gaelische mythologie.

Chaimbeuls prachtige spel op de Great Highland doedelzak en de Schotse smallpipes brengt deze eeuwenoude instrumenten opnieuw tot leven. In navolging van een volkstraditie die de ziel en voeten in beweging brengt, slepen de aandachtige composities van Chaimbeul de drones van de doedelzak uit een eeuwenoude habitat naar een plek die volkomen eigentijds aanvoelt. Het project Where the Veil is Thin vat deze hedendaagse natuur in een samenwerking met de choreografen en performers Berthelot en Ajose.

De voorstelling onderzoekt wat het is om een ​​schepper en een vernietiger te zijn, om zowel gevreesd als vereerd te worden, gebaseerd op de figuur van Cailleach Bheur – een mythologische eenogige reuzin die eeuwenlang op het Schotse eiland Erraid leefde en van wie wordt gezegd dat ze verantwoordelijk is voor het creëren van het landschap en het barre winterweer. Samen delen deze kunstenaars een verhaal dat de eeuwige frictiedans oproept tussen een landschap en degenen die er deel van uitmaken.

Where the Veil is Thin is ontwikkeld in residentie in Somerset House Studios en is ondersteund door The Open Fund for Organizations van PRS

credits
composities, doedelzak Brìghde Chaimbeul

choreografie, performance Maëva Berthelot, Temitope Ajose

foto Brìghde Chaimbeul Camille Lemoine
foto Maëva Berthelot Paul Calver

Brìghde Chaimbeul

Brìghde Chaimbeul -Artist in Focus tijdens September Me 2024- is een toonaangevende componist van experimentele Keltische muziek en speelt de Schotse smallpipes; een balgaangedreven doedelzak. Ze heeft zichzelf een geheel unieke manier van arrangeren voor doeldelzak eigen gemaakt, waarin de rijke textuur van de drone van het instrument wordt benadrukt; het contante geluid dat een tranceachtige sfeer creëert. Chaimbeul bespeelt het instrument met verleidelijke virtuoze vloeibaarheid.

Maëva Berthelot

Maëva Berthelot is een choreograaf, performer en docent wiens werkwijze zich ontvouwt op de grens tussen experimentele, performatieve en collaboratieve benaderingen. Geboren in Parijs, van Guadeloupese en Griekse afkomst, behaalde ze in 2003 haar MA in hedendaagse dans aan het Conservatoire National Supérieur de Paris. Het is echter in het buitenland dat ze haar artistieke carrière twintig jaar lang voortzette.

Temitope Ajose

Winnaar van de Bonnie Bird Choreography Award (2005).Temitope Ajose Cutting heeft werken gemaakt en geënsceneerd voor podia als Royal Opera House en ROH2. Ze werkte in opdracht van The Place Prize Bloomberg, dansproducent Eckhard Thiemann van Woking Dance. Haar werken zijn uitgevoerd in DanceXchange, RichMix, Dancebase in Edinburgh, Swindon Dance en Soho Joyce (New York). Als danser heeft Temitope samengewerkt met o.a. Punchdrunk, regisseur Carrie Cracknell bij The Gate Theatre en The National, Theo Clinkard en Protein Dance Company.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam