Artist in Focus

Openingsconcert

Head Over Heels

Brìghde Chaimbeul, Ragazze Quartet, Maxwell Quartet & Linda Buckley

do 26 sep

20.15 — 21.45

Flint
Los ticket
€30 / regulier
€28 / CJP

PodiumPas? Reserveren kan vanaf 30 dagen voor de voorstelling, telefonisch via de kassa van Flint: 033 4 229 229.
Passe partout
Early Bird / €175 (t/m 1 juli)
Regulier / €200 (v.a. 2 juli)

De jonge Schotse Brìghde Chaimbeul is Artist in Focus tijdens September Me 2024. Chaimbeul is een toonaangevende componist van experimentele Keltische muziek en speelt de Schotse smallpipes; een balgaangedreven doedelzak.
Klik hier voor een overzicht van de programma’s die ze speelt tijdens het festival.

Geniet voorafgaand aan het openingsconcert van een vegan tweegangendiner in theaterkeuken en café TREK. Tussen de gangen door ben je getuige van de First Date van schrijver Vrouwkje Tuinman en sopraan Nienke Nasserian.

Om de openingsavond van September Me 2024 feestelijk af te sluiten, openen we na het concert de dansvloer van het Danspaleis.

Het openingsconcert van September Me 2024 staat geheel in het teken van de jonge Schotse componist en doedelzakspeler Brìghde Chaimbeul, dit jaar Artist in Focus tijdens het festival.

Iggy Pop, Colin Stetson en Caroline Polachek, ze lopen allemaal weg met Brìghde. Chaimbeul weet als geen ander het karakteristieke en herkenbare geluid van de doedelzak in een eigentijds jasje te hijsen. Ze deelt het podium met het eveneens Schotse Maxwell Quartet, Ragazze Quartet (artistiek leider September Me) en de Ierse componist en producer Linda Buckley.

Het thema van September Me 2024 is Uit Liefde en we zijn Head Over Heels in love met deze line-up. Spread the love!

credits
doedelzak Brìghde Chaimbeul / Artist in Focus

Ragazze Quartet
viool Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren
altviool Annemijn Bergkotte
cello Anastasia Feruleva

Maxwell Quartet
viool Colin Scobie, George Smith
altviool Elliott Perks
cello Duncan Strachan

elektronica Linda Buckley

regie Ria Marks
visuals Jurjen Alkema

repertoire
Toon Hermans Lente Me
Phillip Glass Two Pages
Henry Purcell ‘Twas Within a Furlong of Edinborough Town
Henry Purcell Scotch Tune arrangement voor strijkkwartet
Henry Purcell Dido’s Lament arrangement voor strijkkwartet
Florence Price Strijkkwartet nr. 2, 2e en 3e deel
George Enescu Strijkoctet, langzame deel
Linda Buckley The Farraige
Brighde Chaimbeul Pililiù (The Call of The Redshank)

Brìghde Chaimbeul

Brìghde Chaimbeul -Artist in Focus tijdens September Me 2024- is een toonaangevende componist van experimentele Keltische muziek en speelt de Schotse smallpipes; een balgaangedreven doedelzak. Ze heeft zichzelf een geheel unieke manier van arrangeren voor doeldelzak eigen gemaakt, waarin de rijke textuur van de drone van het instrument wordt benadrukt; het contante geluid dat een tranceachtige sfeer creëert. Chaimbeul bespeelt het instrument met verleidelijke virtuoze vloeibaarheid.

Maxwell Quartet

Het Schotse Maxwell Quartet is 1e prijswinnaar en winnaar van de publieksprijs op de 9e Trondheim International Chamber Music Competition in 2017, en wordt omschreven als “brilliantly fresh, unexpected and exhilarating” door The Scottish Herald, en wordt geroemd om “superb storytelling by four great communicators” door The Strad Magazine. Maxwell Quartet wordt nu beschouwd als een van de beste jonge strijkkwartetten van Groot-Brittannië. Het kwartet heeft een sterke band met hun volksmuziekerfgoed en een grote toewijding aan het uitbreiden van het strijkkwartetrepertoire.

Ragazze Quartet

Ragazze Quartet -artistiek leider September Me- speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.

Linda Buckley

Linda Buckley is een gelauwerde Ierse componist (geboren in Cork, 1979) die elektronische en akoestische muziek maakt. Ze voelt zich thuis in bijvoorbeeld de wereld van de Film en in het rijk van de drone- en donkere ambientmuziek. Haar NMC-plaat From Ocean’s Floor werd door Iggy Pop op BBC Radio 6 gekenmerkt als “beautiful music – here is somebody really special”. Haar werk wordt omschreven als “sublime and brilliant” (BBC Radio 3), “engaging with an area of experience that new music is generally shy of, which, simplified and reduced to a single word, I’d call ecstasy” (Bob Gilmore, Journal of Music). Ze heeft veel geschreven voor orkest (BBC Symphony Orchestra, RTÉ NSO), werd in 2021 verkozen tot lid van Aosdána en is lid van de Screen Composers Guild of Ireland.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam