Theater

Nora Fischer

De Sprong

zo 29 sep

13.00 — 14.30

De Lieve Vrouw
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP
Passe partout
Early Bird / €175 (t/m 1 juli)
Regulier / €200 (v.a. 2 juli)

Wil je tussen 12.00 – 13.00 lunchen in De Lieve Vrouw voorafgaand aan de voorstelling?
Dat kan!

Boek lunch

2 broodjes en een kop koffie/thee/sap

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Zangeres Nora Fischer is vandaag niet aanwezig. In plaats van zingen, gaat Persoon Nora vertellen waaróm ze niet gaat zingen.

Een tijdlang kon ze dat namelijk niet meer, door een complexe verkramping die haar strottenhoofd in een zodanige houdgreep hield dat zelfs Happy Birthday voor haar beste vrienden er niet meer uitkwam. Hoe kon zoiets gebeuren?

Met die vraag graaft Nora zich een weg in de rondte, via de verstikkende druk van ‘s werelds grootste podia, tot de innerlijke druk die ze als venijnige angel uit haar systeem moest trekken om haar keelspieren weer tot ontspanning te manen. Ze legt bloot hoe haar lichaam verdere deelname aan een wereld van superlatieven, topprestaties en glansrijke successen saboteerde. Hoe zij nooit helemaal paste in de mal die de muziekindustrie, al of niet bewust, klaar heeft liggen voor grote talenten. Hoe zij langzaam maar zeker het plezier verloor waarmee het zingen ooit begon, en hoe dat plezier plaatsmaakte voor een duistere binnenwereld vol priemende ogen en scherpe oordelen.

“De Sprong, haar eerste solovoorstelling als verhalenverteller (…) hakt er flink in. Dat ze die hoge E niet haalt maakt niets uit, want Fischer tilt je op en voert je mee. Over bergen en door dalen, dan weer flikkert ze je in een rivier.”
— De Theaterkrant

In de oorverdovende afwezigheid van haar instrument, zoekt Nora naarstig naar een verklaring hoe iets dat wordt geboren uit zóveel plezier, kan verworden tot een bron van zóveel strengheid.

Ook al is dit een voorstelling zonder livemuziek; Nora koos er bewust voor om haar verhaal juist te vertellen in de zalen waar zij zo vaak gezongen heeft. Om ook met het publiek te kunnen delen hoe wrang het voelt om deze zalen niet met melodieën te kunnen vullen. En omdat het voor haar als de veiligste plek voelt om haar uiterst persoonlijke verhaal met haar publiek te kunnen delen.

De Sprong is een uitnodiging om Nora bij te staan in een intieme openbaring van dat wat we stilletjes allemaal wel weten: niets is wat het lijkt.

credits
tekst en spel Nora Fischer
eindregie Nina de la Parra
lichtontwerp James Murray
geluidstechniek Jan Heideveld
visueel advies Nada Mounzer
begeleiding en advies Titus Muizelaar
flyerfoto en ontwerp Joost de Haas

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam