Concertseries

Terug naar overzicht
Grenzeloos

Shunske Sato & Shuann Chai

De Bridgetowersonate of waarom Beethovens Kreutzersonate eigenlijk niet bestaat

di 12 nov 2024

20.15 — 21.30

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP

Beethoven bracht violist Shunske Sato en pianiste Shuann Chai bij elkaar. Zijn Kreutzersonate is het eerste stuk dat ze samen uitvoerden. Dit was het begin van een gedeelde fascinatie voor Beethoven, zijn muziek en vooral ook de verhalen die daarbij horen.

In dit concert staat de Kreutzersonate centraal, een wereldberoemd en virtuoos stuk dat Beethoven opdroeg aan violist Rudolphe Kreutzer. Maar… Kreutzer speelde het stuk nooit. Eigenlijk past de naam Bridgetowersonate het stuk veel beter. Hoe dat zit? Dat wordt tijdens het concert duidelijk door verhalen en animaties van duo Sato-Chai. Dan blijkt meteen waarom de Zesde vioolsonate verbonden is met de Kreutzersonate. En ook bij die sonate hoort een sappig verhaal waarin je meer te weten komt over de koppigheid van Beethoven.

Shunske Sato
Shunske Sato (Tokio, 1984) heeft naam gemaakt op zowel moderne viool als barokviool. Hij studeerde aan de Juilliard School for Music New York, waarna hij zijn studie moderne viool voortzette in Parijs en zijn studie barokviool in München. Hij is concertmeester van Concerto Köln en de Nederlandse Bachvereniging en heeft opgetreden als solist met het Orchestra Libera Classica in Japan, Berliner Lautten Compagney.

Shuann Chai
Shuann Chai is een veelzijdige pianist die op een breed scala aan vroege tot moderne piano’s speelt. Voor Shuann is muziek een persoonlijk communicatiemiddel. Ze ziet optreden als een kans om verbinding te maken met een publiek, maar ook als een kans om de emotionele inhoud van muziek uit het verleden naar luisteraars in het heden te brengen. Naast haar pianostudie studeerde ze af aan het Oberlin College met een graad in biologie.

credits
viool Shunske Sato
piano Shuann Chai

programma
Ludwig van Beethoven Vioolsonate nr. 6 in A groot, op. 30/1
Ludwig van Beethoven Vioolsonate nr. 9 in A groot, op. 47, ‘Bridgetower’

Concertserie: Grenzeloos

 
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Shunske Sato (viool) en Shuann Chai (piano) brengen storytelling en kamermuziek bij elkaar. Welk sappig verhaal gaat schuil achter Beethovens Kreutzersonate? Matangi Quartet en singer-songwriter Ruben Hein bundelen hun krachten voor een meesterlijk vervolg op The Juliet Letters van Elvis Costello en Brodsky Quartet: een eigentijdse 21e-eeuwse song-cycle geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven in het boek ‘P.S.’ van schrijfster Jet Steinz. Amber Docters van Leeuwen (cello, stem) speelt samen met Ji Yuon Kang (elektronica) Origin; een klanklandschap waarin de dualiteit van haar Koreaanse roots en het Nederlandse bewustzijn samenkomt. Roxane van Iperen en Calefax gaan op zoek naar wat mensen niet kunnen, mogen of durven uitspreken, en wat als woordeloze adem in de instrumenten alsnog zijn weg naar buiten kan vinden.

Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam