Concertseries

Terug naar overzicht
Pintje Patatje Prokovjev

Ragazze Quartet & Thomas Beijer

De Verkeerde Weg

di 13 mei 2025

20.15 — 21.45

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP

Dit is een programma met pauze.

Dat Dmitri Shostakovich de componist Sofia Gubaidulina aanmoedigde om ‘de verkeerde weg’ te volgen, waren woorden die haar in turbulente tijden op de been hielden. Ook Shostakovich zelf zocht in zijn composities bewust een gevaarlijke route door het regime te becommentariëren.

Ragazze Quartet voert het indringende pianokwintet van Shostakovich uit met de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Thomas Beijer. Dit pianokwintet wordt gecombineerd met het vurige tweede strijkkwartet van Prokofiev en het schurende tweede strijkkwartet van Gubaidulina. Drie hoogtepunten uit de 20e-eeuwse strijkkwartet literatuur.

Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartet repertoire van vroeger en nu.

Thomas Beijer
Pianist Thomas Beijer heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de meest interessante Nederlandse musici. Hij soleert in recitals en pianoconcerten en treedt daarnaast veelvuldig op als kamermusicus. In seizoen 2023 – 2024 is Beijer Artist in Residence in de PHIL in Haarlem en maakte hij zijn debuut bij de Symphoniker Hamburg. In 2022 kreeg hij de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. De jury noemde hem een ‘uomo universale’ en roemde zijn feilloze techniek, geraffineerde klankbeheersing en unieke vertelkunst. Naast pianist is Thomas Beijer ook componist, (scenario-)schrijver, filmmaker en tekenaar.

programma
Sofia Gubaidulina Strijkkwartet no. 2 (1987)

Sergej Prokofjev Strijkkwartet no.1 in b mineur, Op. 50 (1931)
1. Allegro
2. Andante molto
3. Andante

pauze

Dmitri Shostakovich Pianokwintet in g mineur Op. 57 (1940)
1. Prelude: Lento
2. Fugue: Adagio
3. Scherzo: Allegretto
4. Intermezzo: Lento
5. Finale: Allegretto

credits
piano Thomas Beijer

Ragazze Quartet
viool Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren
altviool Annemijn Bergkotte
cello Rebecca Wise

Concertserie: Pintje, Patatje, Prokofjev

 
Viermaal Sergej Prokofjev, in vier verschillende jasjes en uitgevoerd door internationale topmusici. In het eerste concert van de serie spelen Quirine Viersen (cello) en Thomas Beijer (piano) een programma rond Prokofjevs cellosonate. De zusjes Maria (viool) en Nathalia (piano) Milstein creëren een sprookjeswereld waar Prokofjev, Grieg en De Falla elkaar ontmoeten. Pianist Nino Gvetadze speelt naast Prokofjevs Sonata no. 2 werken van Mozart, Schubert en Debussy. Ragazze Quartet en Thomas Beijer (piano) slaan bewust De Verkeerde Weg in met een vurig, schurend en gevaarlijk programma met Prokofjev, Gubaidulina en Shostakovich.

Na afloop van de concerten kun je nagenieten aan de bar met speciaal geselecteerde bieren en een patatje.

De serie Pintje, Patatje, Prokofjev is een samenwerking tussen Flint en September Me. September Me artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam