Recital

Mystica

Cecilia Bernardini (viool) | Haytham Safia (ud)

zo 24 sep

14.00 — 15.00

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25
Passe partout
€175 (Early Bird t/m 30 juni)
€200,- (regulier, v.a. 1 juli)

Mystica is een double bill met stervioliste Cecilia Bernardini en meester op de ud (voorloper van de luit) Haytham Safia.

Eeuwenoude tradities vormen de basis voor een nieuw ritueel, waarin oost en west samenkomen in een actuele dialoog. De Rozenkranz-Sonaten (1676) van Heinrich Biber vormen hierbij het startpunt. De uit Israël afkomstige Haytham Safia reflecteert op zijn ud op meditatieve wijze op deze tijdloze sonaten.

Rozenkranz Sonaten
Componist Heinrich Ignaz Franz Biber schreef zestien Rozenkranz-Sonaten voor viool ter begeleiding van de Rozenkransprocessies, een jaarlijkse traditie waarbij gelovigen langs vijftien schilderijen of sculpturen in de kerk liepen en bij iedere plek een specifiek gebed verrichtten, gerelateerd aan de kralen van een gebedssnoer, ofwel rosenkranz. De 16e sonate van Biber werd een passacaglia, die zeer waarschijnlijk Bach heeft geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde Chaconne.

Maar dit is niet het enige bijzondere aan de sonates: Biber laat de uitvoerder vanaf de tweede sonate de snaren van de viool omstemmen, iedere sonate in een andere stemming. Zo krijgt elk stuk een unieke klankkleur die past bij het desbetreffende gebed. Voor de speler is het een ware tour de force om in die ongebruikelijke stemming de meest virtuoze capriolen uit te halen; Biber wist als geen ander vernieuwende viooltechnieken toe te passen.

Cecilia Bernardini
De Nederlands-Italiaanse Cecilia Bernardini wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige violistes van haar generatie en speelt zowel op moderne viool als op barokviool. Cecilia treedt op als solist of kamermusicus in veel van Europa’s meest prestigieuze concertzalen, waaronder de Royal Albert Hall, Concertgebouw Amsterdam, Musikverein Vienna, Konzerthaus Berlin en Wigmore Hall.

Haytham Safia
Haytham Safia werd geboren in het dorp Kofir Yaseef in Noord-Galilea. Safia is een veelzijdig en avontuurlijk musicus. Hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Dans in Jeruzalem. Hij kwam naar Europa, en zo ook naar Nederland, aangetrokken door de cross-culturele uitdagingen. Dit heeft vele succesvolle muzikale producties opgeleverd. Safia’s ud-spel staat bekend om zijn virtuositeit alsook om zijn experimentele karakter. Naast als solist, speelt Safia in de volgende vaste samenstellingen: No blues, Amsterdams Andalusisch Orkest, Salaasa, World Opera Lab, U’Duet en zijn Qu4rtet.

Credits
viool Cecilia Bernardini
klavecimbel ntb
ud Haytham Safia

Repertoire
Heinrich Ignaz Franz Biber
Rosenkranzsonate nr. 1 in d – Ankündiging der Geburt Christi
Rosenkranzsonate nr. 4 in d Christi – Darstellung im Tempel
Rosenkranzsonate nr. 10 in g – Die Kreuzigung Christi
Rosenkranzsonate nr. 16 in g – Passacaglia

Website by HOAX Amsterdam