Concertseries

Terug naar overzicht
Grenzeloos

Lamento

Ragazze Quartet

di 20 feb 2024

20.15

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25

In Lamento staat Ragazze Quartet stil bij de verschillende wijzen waarop mensen hun overledenen herdenken met muziek, in verschillende tijden. Van Gesualdo (late Renaissance), via het beroemde Dido’s Lament van Purcell (Barok) naar de Romantiek met Mendelssohns strijkkwartet op. 80.

Dit werk droeg hij op aan zijn plotseling overleden zus Fanny, en hij schreef het slechts twee maanden voor zijn eigen dood. Deze werken worden gecombineerd met Elegy in me, een nieuw strijkkwartet dat Seung-Won Oh componeerde in opdracht van Ragazze Quartet (2023). Oh laat haar affiniteit met traditionele Koreaanse muziek en gebruiken sterk doorklinken in haar eigentijdse muzikale idioom en uitvoeringspraktijk. Het in de westerse traditie gewortelde genre van het strijkkwartet wordt zo verder geopend voor nieuwe klanken en benaderingen.

Ieder mens komt gedurende het leven in aanraking met de dood. Rouw is een noodzakelijk proces om je aan te passen aan het leven zonder de geliefde die is heengegaan. Ieder van ons rouwt op zijn/haar eigen manier, maar sommige emoties tijdens dit proces kunnen we delen met anderen, zelfs door de eeuwen heen.

Grenzeloos
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Zo brengt Frommerman samen met acteur,schrijver en muzikant Eric Corton Een Eenzame Kerst in december, onderzoekt Ragazze Quartet in Lamento rouw in verschillende continenten en door de eeuwen heen. Bandoneonist Carel Kraayenhof en pianiste Marietta Petkova vinden elkaar in een autobiografisch getint programma, getiteld de Hand van de Beer.

Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.

Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Seung-Won Oh studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen, won in 2012 de Toonzettersprijs en heeft met een groot aantal opdrachtwerken van Nederlandse ensembles een betrokken positie in het Nederlandse muziekcircuit verworven. Haar Bosch Requiem ging in opdracht van November Music in première in 2021. Dit grootschalig bezette werk is geïnspireerd op het Koreaans katholiek gebed voor de doden. Haar affiniteit met dit thema en haar oorspronkelijke muzikale taal, waarin culturen verbonden worden, vormden voor Ragazze Quartet de motivatie om haar deze compositieopdracht te geven.

Credits
Ragazze Quartet
viool Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren
altviool Annemijn Bergkotte
cello Rebecca Wise

Repertoire
Gesualdo Mercè! grido piangendo
Purcell Dido’s Lament
Seung-Won Oh Elegy in me
Mendelssohn Strijkkwartet no.6 in f klein Op.80

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam