Concertseries

Terug naar overzicht
Pintje Patatje Prokovjev

Duo Milstein

Sprookjes en liederen

di 11 feb 2025

20.15 — 21.30

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP

De zusjes Maria (viool) en Natalia (piano) Milstein nemen je mee naar de klankwerelden van Prokofjev, De Falla/Kochanski en Grieg.

 

Sergej Prokofjev staat bekend als een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. Met zijn frisse, revolutionaire stijl brak hij van de romantische traditie af, en creëerde een wonderlijke, sprookjesachtige wereld. Zijn Tweede Vioolsonate in D Groot, oorspronkelijk geschreven voor fluit en piano, maar op verzoek van Oistrach gearrangeerd voor viool en piano, is geen uitzondering. Vanaf de eerste noten wordt de luisteraar meegesleept in een fantastische wereld vol legendes, sprookjesachtige karakters en prachtige lyrische melodieën.

Lyrische melodieën zijn in overvloede te vinden in de muziek van Prokofjev, die ook een grote vocale componist was – denk bijvoorbeeld aan zijn opera’s. Voor de Oekraïense zangeres Nina Koshetz (de muze van Rachmaninov) componeerde Prokofjev zijn fantasierijke cyclus Vijf Melodieën. Later bewerkte hij deze cyclus voor viool en piano voor de beroemde violist Pawel Kochanski, met wie hij al eerder aan zijn Eerste Vioolconcert had gewerkt. Kochanski inspireerde veel componisten van zijn tijd en heeft ook samen met Manuel de Falla de prachtige vocale suite Siete Canciones Populares Españolas voor viool en piano bewerkt. De Noorse componist Edvard Grieg was net als Prokofjev een muzikale tovenaar, en putte zijn inspiratie uit het Noorse folklore. De epische Derde Vioolsonate in c klein lijkt op een Scandinavische mythe die zich in de prachtige Noorse landschapen afspeelt

Maria en Natalia Milstein
De zusjes Maria en Nathalia Milstein groeiden op in een familie van musici, zij begonnen als viool-piano duo samen te spelen zodra hun leeftijdsverschil – 10 jaar – dat toeliet. In 2017 brachten de twee hun eerste cd La Sonate de Vinteuil uit op het Mirare label. Deze opname werd door de internationale pers lovend ontvangen en door de Volkskrant uitgeroepen tot beste cd van 2017. Het tweede album van Maria en Nathalia Ravel Voyageur, uitgebracht in 2019, kreeg eveneens internationale erkenning en werd bekroond met de prestigieuze Diapason d’Or. Het duo treedt in Europa regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ en BOZAR in Brussel.

 

credits
piano Natalia Milstein
viool Maria Milstein

programma
Edvard Grieg Sonate n.3 in c klein op.45
Manuel De Falla, Pawel Kochanski 7 Canciones populares Espanolas
Sergej Prokofjev 5 Melodieën op.35a
Sergej Prokofjev Sonate n.2 in D groot op.94b

 

Concertserie: Pintje, Patatje, Prokofjev

 
Viermaal Sergej Prokofjev, in vier verschillende jasjes en uitgevoerd door internationale topmusici. In het eerste concert van de serie spelen Quirine Viersen (cello) en Thomas Beijer (piano) een programma rond Prokofjevs cellosonate. De zusjes Maria (viool) en Nathalia (piano) Milstein creëren een sprookjeswereld waar Prokofjev, Grieg en De Falla elkaar ontmoeten. Pianist Nino Gvetadze speelt naast Prokofjevs Sonata no. 2 werken van Mozart, Schubert en Debussy. Ragazze Quartet en Thomas Beijer (piano) slaan bewust De Verkeerde Weg in met een vurig, schurend en gevaarlijk programma met Prokofjev, Gubaidulina en Shostakovich.

Na afloop van de concerten kun je nagenieten aan de bar met speciaal geselecteerde bieren en een patatje.

De serie Pintje, Patatje, Prokofjev is een samenwerking tussen Flint en September Me. September Me artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam