Concertseries

Terug naar overzicht
Grenzeloos

De Hand van de Beer

Petkova & Kraayenhof

Uitverkocht

di 21 mei 2024

20.15

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25

Marietta Petkova (piano) en Carel Kraayenhof (bandoneon), twee meesters op hun instrument, hebben elkaar gevonden in het programma de Hand van de Beer. Met volksmuziek als onderliggend thema vertolken zij werken van onder andere Bach, Scarlatti, Schubert en Argentijnse meesters als Piazzolla en Garçia.

 

De composities worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, zoals die over beider fascinatie voor de legendarische klassieke pianist Svjatoslav Richter, wiens reuzenhand ooit het kleine kinderhandje van Marietta omvatte en ter ere van wie Carel een poëtisch pianowerk schreef, dat hij later speciaal voor Marietta omdoopte in Ruka na Metchka (Hand van de Beer). Een unieke topontmoeting tussen piano en bandoneon.

Grenzeloos
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Zo brengt Frommerman samen met acteur,schrijver en muzikant Eric Corton Een Eenzame Kerst in december, onderzoekt Ragazze Quartet in Lamento rouw in verschillende continenten en door de eeuwen heen. Bandoneonist Carel Kraayenhof en pianiste Marietta Petkova vinden elkaar in een autobiografisch getint programma, getiteld de Hand van de Beer.

Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.

Marietta Petkova is een gevierd pianiste wiens uitzonderlijke kwaliteit snel werd erkend in Nederland en ver daarbuiten. Haar interpretatie van Rachmaninovs Études-Tableaux is legendarisch. Petkova geniet momenteel van een bloeiende carrière als solist en kamermusicus. Ze staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid.

Carel Kraayenhof, bandoneonist, componist en arrangeur, is de meest fascinerende en veelzijdige bandoneonspeler van deze tijd. Uniek in zijn speelstijl door de grote kennis van de Argentijnse tango, beroert hij wereldwijd elk publiek met zijn betoverende en integere spel. Door zijn samenwerking met Astor Piazzolla (†1992) in 1987 tijdens de Broadwayshow Tango Apasionado en zijn jarenlange persoonlijke band met de geliefde tangomaestro Osvaldo Pugliese (†1995), ontwikkelde hij zich tot één van de meest geliefde bandoneonisten van dit moment.

Credits
piano Marietta Petkova
Bandoneon Carel Kraayenhof

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam