De Folly

Izhar Elias en Paul & Menno de Nooijer

za 23 sep

22.00 — 23.00

Flint
Los ticket
€17,50
Passe partout
€200

Een absurdistische kijk op de kakofonie aan collectieve werkelijkheden met beeldschone muziek en gekke animaties.

We zien een tempel, of beter gezegd een tempeltje. Of nou ja, is het wel een tempeltje?

Het bouwwerkje dat we zien, wordt ook wel folly genoemd, en werd puur ter decoratie neergezet in 19e-eeuwse tuinen. Zo werd je als wandelaar als het ware voor de gek gehouden (folly betekent dwaas). In De Folly staat zo’n karakteristiek gebouwtje centraal. Naar welke werkelijkheid kijken we eigenlijk? De zuilen van de folly komen in beweging. Je ziet en hoort meerdere gitaristen variaties spelen op het beroemde akkoordenschema van La Folia, een van de oudste thema’s in de Europese muziek. Welke gitarist is nu echt en welke een levensgrote projectie? Vindt de gitarist zijn geliefde, of gaat ze letterlijk in rook op?

In deze gepolariseerde tijd, waarin ieder in zijn eigen waarheidsbubbel leeft, is er sprake van een nieuw soort verzuiling en angst voor eenieder die niet in je eigen zuil past. De Folly neemt dit fenomeen op hilarische wijze op de hak met een wildgroei aan zuilen (of tralies?), beeldschone muziek, gekke animaties en plek voor meer dan één waarheid.

De Folly biedt een en absurdistische kijk op de kakofonie aan collectieve werkelijkheden waar wij onszelf comfortabel in wentelen én in gevangen zitten, maar vooral ook een concertbeleving om simpelweg van te genieten.

Izhar Elias
Izhar Elias, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk, de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar heeft samen met Paul en Menno tal van bijzondere live performances gemaakt.

Paul en Menno de Nooijer
Paul en Menno de Nooijer zijn geen doorsnee beeldmakers. De drang om de zichtbare wereld te manipuleren, om de alledaagse werkelijkheid even uit haar verband te halen en in een andere gedaante of ander perspectief te tonen, loopt als een rode draad door al hun fotowerken en films.

Credits
gitaren Izhar Elias
videokunst, decor Paul en Menno de Nooijer

De Folly is een project van TRI-EYE en Stichting PodiumMuziek in coproductie met Oranjewoud Festival.

Repertoire
La Folia variaties, Fandango van Luigi Boccherini, werken van Steve Reich, Gioachino Rossini, Chiel Meijering en meer

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam