Concertseries

Terug naar overzicht
Grenzeloos

Calefax & Roxane van Iperen

Roxane van Iperen in Calefax-land

vr 11 apr 2025

20.15 — 21.30

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP

In een nieuwe editie van de jaarlijkse concertserie Welkom in Calefax-land verdiepen schrijver en jurist Roxane van Iperen en rietkwintet Calefax zich in de rol van muziek in tijden van conflict, tegenslag en trauma. Onderwerpen waar Van Iperen uitgebreid onderzoek naar deed voor haar boeken, zoals de bestsellers ’t Hooge Nest en Dat beloof ik.

“Dat wat mensen niet kunnen, mogen of durven uitspreken, vindt als woordeloze adem in het instrument alsnog zijn weg naar buiten.”
— Vrij Nederland, Roxane van Iperen

Voor Van Iperen is de dubbele functie van muziek belangrijk: ze kan mensen optillen naar een andere staat van zijn, maar ook ondermijnen. Calefax speelt door Van Iperen geselecteerde muziek met een groter verhaal, van Dimitri Sjostakowitsj, Henriëtte Bosmans, Olivier Messiaen en Billie Holliday. Verhalen waar Van Iperen op haar eigen typerende scherpe en inspirerende wijze over vertelt.

Calefax
Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”
— The Times

Roxane van Iperen
Schrijver en jurist Roxane van Iperen groeide op in Nederland, België en Spanje. Ze studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2001 tot 2011 werkte ze als jurist en adviseur bij diverse advocatenkantoren en bedrijven. Van Iperen werd bij een groot publiek bekend met ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde. Van het boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Het verschijnt in twaalf landen in vertaling en bereikte de bestsellerlijsten in Duitsland en Engeland.

met muziek van o.a.
Dimitri Sjostakowitsj
Henriëtte Bosmans
Olivier Messiaen
Billie Holliday

credits
verteller Roxane van Iperen
Calefax
hobo Oliver Boekhoorn
klarinet Bart de Kater
saxofoon Raaf Hekkema
basklarinet Jelte Althuis
fagot Alban Wesly

Concertserie: Grenzeloos

 
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Shunske Sato (viool) en Shuann Chai (piano) brengen storytelling en kamermuziek bij elkaar. Welk sappig verhaal gaat schuil achter Beethovens Kreutzersonate? Matangi Quartet en singer-songwriter Ruben Hein bundelen hun krachten voor een meesterlijk vervolg op The Juliet Letters van Elvis Costello en Brodsky Quartet: een eigentijdse 21e-eeuwse song-cycle geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven in het boek ‘P.S.’ van schrijfster Jet Steinz. Amber Docters van Leeuwen (cello, stem) speelt samen met Ji Yuon Kang (elektronica) Origin; een klanklandschap waarin de dualiteit van haar Koreaanse roots en het Nederlandse bewustzijn samenkomt. Roxane van Iperen en Calefax gaan op zoek naar wat mensen niet kunnen, mogen of durven uitspreken, en wat als woordeloze adem in de instrumenten alsnog zijn weg naar buiten kan vinden.

Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam