Brieven aan Mondriaan

Holland Opera & Muzieksmederij

zo 25 sep

11.00 — 12.00

Veerensmederij
Los ticket
Early Bird (t/m 11 juni) €15 / Regulier €20 / CJP, student €18
Passe partout
€200

Bij het kopen van een kaartje voor Brieven aan Mondriaan ontvang je een vrijkaart voor Boogiewoogie Me.

Een liedcyclus van fictieve brieven aan Piet Mondriaan, geïnspireerd op de briefwisseling tussen Piet Mondriaan en Willy Wentholt.

Piet Mondriaan schreef 22 brieven aan Willy Wentholt, een lerares Franse taal uit Amsterdam met wie hij vijf jaar lang een knipperlichtrelatie onderhield. Meer dan de meeste andere brieven bevatten deze details over het gevoelsleven van de kunstenaar. Daarnaast zijn deze brieven van belang als verslag van Mondriaans tweede periode als kunstenaar in Parijs, kort na de Eerste Wereldoorlog, en zijn ontwikkeling als lid van De Stijl-groep. De brieven die Willy Wentholt aan Mondriaan schreef schijnt hij na lezen direct weggegooid te hebben.

Voor schrijfster Daantje Idelenburg en componist Niek Idelenburg was het ontbreken van deze brieven aanleiding om fictieve brieven te maken. Een soort Voix Humaine waarbij je de andere stem ook niet hoort.

'In het Mondriaanjaar kan een Mondriaan blokje natuurlijk niet ontbreken op September Me. Niemand minder dan mezzosopraan Karin Strobos en pianist Ernst Munneke trappen af in een intrigerende nieuwe compositie door Holland Opera baas Niek Idelenburg.'
— Ragazze Quartet

De Eerste Wereldoorlog is een belangrijk onderdeel van de Amersfoortse geschiedenis. Duizenden Belgen werden in Amersfoort ondergebracht. Maar ook de Spaanse griep die Mondriaan trof komt pijnlijk dichtbij de situatie als in onze huidige pandemie. Maar het zijn ook de kleinere gevoelszaken. Zo komt Mondriaan in een van zijn brieven oprecht uit voor zijn gevoelens, maar lijkt Willy vooral ontdaan dat hij per se een huwelijk wil. En hoe zit het met zijn bijnaam? Piet de onzichtbare.

Brieven aan Mondriaan biedt een weliswaar fictief, maar op feiten gebaseerd inkijkje in de gevoelswereld van Piet Mondriaan en Willy Wentholt.

Dit programma is onderdeel van #mondriaan150
In 2022 is het alweer 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Aan dit jubileum wordt niet zomaar voorbijgegaan! Ga voor meer informatie naar
www.mondriaan150.nl

tekst Daantje Idelenburg
muziek Niek Idelenburg
regie Joke Hoolboom
video Ard van der Veldt

mezzosopraan Karin Strobos
pianist Ernst Munneke

met speciale dank aan het Mondriaan Editieproject, Kunstmuseum Den Haag, Mondriaanhuis Amersfoort

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam