Concertseries

Terug naar overzicht
Grenzeloos

Amber Docters van Leeuwen & Ji Youn Kang

Origin

di 14 jan 2025

20.15 — 21.30

Sint Aegtenkapel
Los ticket
€25 / regulier
€23 / CJP

Celliste Amber Docters van Leeuwen reist in de zomer van 2022 naar Zuid-Korea om haar biologische vader te ontmoeten, jaren nadat zij ter adoptie werd afgestaan. Daar hoort ze voor het eerst zijn kant van het verhaal, zijn geschiedenis. Hoe is het om je vader na 38 jaar voor het eerst te ontmoeten? In hoeverre is zijn handelen zijn persoonlijkheid of een cultureel verschil? En wat was het verhaal van de biologische moeder van Amber?

De ontmoeting en de vragen die hieruit voortvloeien vormen de basis voor een nieuw werk voor cello en live elektronica dat Amber samen met de Zuid-Koreaans componist Ji Youn Kang creëert. De impact van het verhaal van haar biologische vader vertaalt Amber naar een klanklandschap. Een landschap waarin de verschillen tussen haar en haar vader zich manifesteren. Een landschap waarin de dualiteit van haar Koreaanse roots en Nederlandse bewustzijn samen komt.

Amber Docters van Leeuwen
De Nederlandse celliste Amber Docters van Leeuwen boeit het publiek met haar warme, weelderige klank. Haar gedurfde concertprogramma’s balanceren op ambitieuze wijze tussen moderne muziek van gevestigde componisten als Berio, Schnittke en Carter; nieuw werk geschreven door haar tijdgenoten als Eef van Breen; en repertoire dat varieert van het begin van de 17e eeuw tot stukken die zelden worden uitgevoerd, zoals Iberts Ghirlarzana en Myaskovsky’s Cellosonate nr. 1. Amber is altijd op zoek naar nieuwe manieren van expressie en combineert verschillende kunstdisciplines met haar cellospel. Terwijl ze in New York woonde, heeft Amber muziek geschreven voor meerdere theaterstukken van regisseur/toneelschrijver Bryan Davidson Blue, die zijn opgevoerd in het historische Cherry Lane Theatre. Ze creëerde een platform voor zichzelf om haar eigen composities uit te voeren, een cellosolo-optreden met elektronica.

Ji Youn Kang
Ji Youn Kang (1977) is componist en klankkunstenaar. Ze studeerde compositie aan de Chu-Gye University of Arts in Zuid-Korea voordat ze naar Nederland kwam. Daar haalde ze haar mastergraad in Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium en in Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar muzikale werk is meestal gecomponeerd op basis van Koreaanse sjamanistische rituelen. Veel van deze werken zijn gemaakt voor weergave met Wave Field Synthesis, waarbij zij de relatie verkent tussen muzikale en fysieke ruimtes. Ze schrijft ook werken voor live elektronica gecombineerd met zowel traditionele als niet-traditionele instrumenten, variërend van solo-instrumenten tot groot orkest, waarbij ze meestal de primitieve, ‘empowering’ ritmische elementen en de lawaaiige klankbronnen van de Koreaanse rituele muziek als uitgangspunt neemt. Ze treedt ook op als solo-artiest.

credits
cello, stem Amber Docters van Leeuwen
elektronica Ji Youn Kang

Concertserie: Grenzeloos

 
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Shunske Sato (viool) en Shuann Chai (piano) brengen storytelling en kamermuziek bij elkaar. Welk sappig verhaal gaat schuil achter Beethovens Kreutzersonate? Matangi Quartet en singer-songwriter Ruben Hein bundelen hun krachten voor een meesterlijk vervolg op The Juliet Letters van Elvis Costello en Brodsky Quartet: een eigentijdse 21e-eeuwse song-cycle geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven in het boek ‘P.S.’ van schrijfster Jet Steinz. Amber Docters van Leeuwen (cello, stem) speelt samen met Ji Yuon Kang (elektronica) Origin; een klanklandschap waarin de dualiteit van haar Koreaanse roots en het Nederlandse bewustzijn samenkomt. Roxane van Iperen en Calefax gaan op zoek naar wat mensen niet kunnen, mogen of durven uitspreken, en wat als woordeloze adem in de instrumenten alsnog zijn weg naar buiten kan vinden.

Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen.
Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam