Terugblik September Me 2023: Nieuwe Wegen

30.09.23
Algemeen

“I consider ‘home’ a place where you contribute to without having to justify it. As a clarinetist and composer, I am at home with music. And I invite everybody in.”
– Kinan Azmeh (Artist in Focus September Me 2023)

Met voldoening kijken we terug op een geweldig weekend (21 – 24 september): de zevende editie van September Me -zoals ieder jaar met Flint Amersfoort als bruisend festivalhart- was een groot succes. Niet in de laatste plaats door onze sympathieke Artist in Focus van dit jaar; de Syrische klarinettist, componist en begenadigd verteller Kinan Azmeh. De Volkskrant schreef: “In een improvisatie bewees hij zich als een man van de fluwelen klank, een specialist ook van de kwarttoon, het mysterieuze universum tussen witte en zwarte toetsen waarin muziek uit Syrië en omstreken uitblinkt.” Kinan deelde in het openingsconcert het podium met artistiek leider Ragazze Quartet en het Amersfoorts Jeugd Orkest. Later in het weekend nodigde hij drie muzikale vrienden uit voor een avond vol improvisatie, speelde hij mee met Slagwerk Den Haag, en verzorgde het dinerconcert op zaterdagavond

Het thema van het festival dit jaar was Nieuwe Wegen, en de diverse programma’s en artiesten reflecteerden dat.

Remy van Kesteren maakte een muzikale reis met harp, visuals en een robotorkest van Jurjen Alkema. Nynke Laverman, Sytze Pruiksma en Ragazze Quartet verkenden een nieuwe versie van Nynkes laatste album PLANT, een indringende zoektocht naar waar de grens tussen mens en natuur eigenlijk ligt. Slagwerk Den Haag nodigde het publiek uit in het loading dock van Flint en bracht daar een humoristisch, theatraal concert vol verrassingen. Kika Sprangers ontroerde menigeen met haar voorstelling Dochter in Theater De Lieve Vrouw.

Klassiekere recitals waren er in de Sint Aegtenkapel, waar fagottist Bram van Sambeek, pianist Tobias Borsboom, barok violist Cecilia Bernadini en ud-speler Haytham Safia te horen waren. De (vegan en vegetarische) dinerconcerten werden opgeluisterd door het innovatieve duo Perforator en de escher-esque vocale folk-jazz van Sanne Sanne.

Op zondag werd één van onze festivallocaties de Veerensmederij omgetoverd tot een heus familie-utopia. Het Ardemus Quartet speelde de grappige en ontroerende muziekvoorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show. Voor de allerkleinsten was Alles Leuk en Aardig te zien; een vrolijke, aanstekelijke voorstelling over vriendschap voor iedereen die van een beetje (on)gein houdt. Buiten stond een heuse vuilniswagen, waarin publiek via de laadbak mocht inladen en daar filosofische reflecties van het andere afval kregen voorgeschoteld in De Volle Vuilkar.

Nichon Glerum cureerde wederom een bijzonder verdiepingsprogramma, waarin ze dieper inging op het thema Nieuwe Wegen. Het publiek kon een duet aangaan met AI, of deze dirigeren. Rafaela Andrade presenteerde Knurl, een herprogrammeerbare hybride cello met 16 snaren, strijkstok tracking en zonnepanelen. Ook was er een residentie van Monolith: een paaldanspaal die werd bespeeld als een theremin en percussie-instrument door danseres Sofie Kramer en componist Mári Mákó.

Hernieuwd onderdeel dit jaar was de September Me Academie, waarin studenten les kregen in muziek, improvisatie, beweging en performance van diverse artiesten uit het festival.

September Me werd afgesloten met een fantastisch Fashion Dinner Concert; The September Issue met muziek van de Ronald Snijders Band, kleding van de activistische modeontwerper Papa Oyeyemi, spectaculair getoond door vier modellen en twee dansers, en een heerlijk vegetarisch driegangendiner verzorgd door kok Emmo Achthoven.

We hopen dat je genoten hebt van het festival. Dit mooie resultaat hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen zonder de geweldige inzet van Flint, het September Me team, onze vrijwilligers, ons bestuur en de financiële steun van overheden, fondsen, bedrijven en de Vrienden van September Me. We hopen jullie ook volgend jaar weer te zien bij September Me 2024 van 26 t/m 29 september in Flint Amersfoort!

Met hartelijke groet,

Ragazze Quartet
Artistiek leider September Me
Rosa, Jeanita, Annemijn & Rebecca

Foto’s: Nichon Glerum

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam