Terugblik September Me 2020

23.09.20
Algemeen

Het zit erop; September Me 2020 – de corona-editie. Wat zijn we blij dat we in het voorjaar hebben besloten om het erop te wagen om een aangepaste, veilige editie van het festival te organiseren! Het was een spannende aanloop met veel onzekerheden, maar we kijken terug op een mooi weekend met een afwisselend programma, prachtige aankleding en heerlijk eten.

Met het thema In de Geheime Tuin wilden we ons laten inspireren door de natuur, onze fantasie de vrije loop laten en verdwalen in een paradijselijke omgeving. We presenteerden het werk van componisten, musici en kunstenaars die met een creatieve benadering reflecteren op actuele thema’s als de relatie met de natuur, klimaatverandering en duurzaamheid.

De openingsavond stond in het teken van de muziek van Caroline Shaw, de eerste ‘Composer in Residence’ van September Me. Caroline laat zich voor haar composities vaak inspireren door de natuur en schreef speciaal voor deze avond een nieuw werk getiteld The Evergreen – geïnspireerd op een oude naaldboom. Hoewel ze fysiek niet aanwezig kon zijn, opende ze wel de avond samen met het Amerikaans Attacca Quartet, met een ontroerende Engelse versie van het liedje ‘Lente Me’ van Toon Hermans, het lijflied van September Me.

Op zaterdag ging een nieuw concept in première: de podcastwandeling rondom de muziek van Caroline Shaw langs de groenste stukjes van het centrum van Amersfoort. Noodgedwongen ontstaan op zoek naar nieuwe vormen, bleek dit een schot in de roos en voor herhaling vatbaar.

In de middag presenteerden het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en Tin Men and the Telephone hun spannende samenwerking en speelden Liza Ferschtman en Richard Egarr een intiem en virtuoos recital in StAeg.’s Avonds was het de beurt aan Pynarello, dat met actrice Lisa Verbeelen het poëtisch concert ‘Voyagers’ speelde over hoe wij ooit herinnerd zullen worden in een sterrenstelsel hier ver vandaan.

Op de slotdag waren de kleintjes aan de beurt met het familieconcert ‘Waai’ van SOIL muziektheater. Tijdens het slotconcert werden mensen verrast door drie verschillende optredens: Thijs van Vuure ‘vervogelde’ het Ragazze Quartet, Neco Novellas en Ernst Reijseger maakten samen met surprise guest Mario Forte indruk met hun energieke improvisaties en Magda Mendes en haar zevenkoppige band sloten de avond warmbloedig af met het programma ‘Oliveiras’.

Alle drie de avonden was er een dinerconcert, waarbij restaurant TREK heerlijke vegetarische gerechten serveerde, en er een podium was voor artiesten voor wie er vanwege corona helaas geen plek meer was in deze editie van September Me. Diamanda La Berge Dramm, Lisa Wyss & Lovro Merčep van Ardemus Saxofoon Quartet en Pepe Garcia van Slagwerk Den Haag gaven een voorproefje van wat hopelijk in de komende jaren nog eens geprogrammeerd gaat worden. Ook klonk hier de Ragazze Quartet-versie van Thin Air, het stuk van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki voor Festivals for Compassion. Dankzij de organisatie Wijdoenmee.nu en Stichting Integratiewerk Amersfoort zaten er ook dit jaar weer 100 nieuwe Amersfoorters aan tafel en in de zaal.

NRC schreef “Het is September Me gelukt niet aan te voelen als een ‘aanpassing aan de omstandigheden’. Een compleet programma en (ietwat verbazend) goedgevulde zalen gaven even het oude concertgevoel terug.” Hier zijn we natuurlijk heel blij mee en we hopen dat u, ons publiek, dit ook zo ervaren heeft. Dit hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen zonder de geweldige inzet van Flint, onze vrijwilligers en de financiële steun van fondsen, bedrijven en de Vrienden van September Me.

Ondertussen is het afwachten wat er het komende jaar wel en niet mogelijk zal zijn. Ragazze Quartet zal in ieder geval weer masterclasses gaan geven op Scholen in de Kunst, en hierbij een langer traject ingaan met het ensemble TJEC. Ook komt het previewconcert in het voorjaar hopelijk weer terug. Het eerstvolgende concert van Ragazze Quartet in Amersfoort is al op 1 november in de Veerensmederij.

Hoe de ontwikkelingen ook mogen zijn, we hopen jullie volgend jaar allemaal weer te zien bij September Me 2021 van 23 t/m 26 september in Flint Amersfoort!

Foto’s: Nichon Glerum
Visuals openingsconcert (bovenste foto): Jony Easterby

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam