24.10.19
Wauw, September Me 2019 is een editie om niet snel te vergeten! Met het thema ‘smeltkroes’ wilden we de uitwisseling en kruisbestuiving van allerlei windstreken met elkaar beleven en vieren. Dat dit niet alleen op het podium, maar ook in het publiek gebeurde was voor ons de kers op de taart. Dankzij de organisaties New Faces, NVA centrum voor integratie en participatie en ArteGanza zaten er bij het openings- en slotdinerconcert 50 nieuwkomers in de zaal. Het festival heeft al onze verwachtingen overtroffen: prachtige concerten, uitverkochte zalen, een heel enthousiast, betrokken en gemengd publiek.
Op vrijdagmiddag begonnen we casual met onze Bartók Pubquiz, waarna we het festival officieel openden met ons lijflied ‘Lente me’ van Toon Hermans, ditmaal prachtig deels Portugees gezongen door Lilian Vieira. Het openingsconcert ging verder in Afrikaanse sferen, met muziek van Kevin Volans, Frédérique Aurier en Steve Reich, ontaardend in een heuse Senegalese sabar, waarbij ook het publiek mee ging dansen.
De zaterdagmiddag had een Indiaas tintje door een yoga-concert en Bombay Bazaar met een mengeling van strijkkwartet en Indiase instrumenten. In De Lieve Vrouw konden bezoekers intussen luisteren en kijken naar ‘Unlost’, een filmisch concert over vervreemding. ’s Avonds kwamen ruim 600 bezoekers af op de première van Lost Tango, de nieuwe muziektheatervoorstelling van Via Berlin, Orkater en Ragazze, samen met tango-legende Carel Kraayijenhof. Daarna gingen de voetjes van de vloer met Lilian Vieira en het North Sea String Quartet.
De aanloop naar het festival begon al in het voorjaar. We gaven masterclasses bij Scholen in de Kunst en aan finalisten van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours, onder de noemer September Me Meer. In deze hoedanigheid leerden we ook de band Jazro Maad kennen, bestaande uit jongeren uit het AZC Amersfoort. Deze elementen kwamen, samen met de slagwerkworkshops van Remco Menting, mooi samen in Keistad Karavaan op zondagmiddag.
Op het slotdinerconcert 1001 Nacht klonken voor het eerst de klanken van het wens-instrument van Rob van den Broek, maakte ‘asielzoeker des vaderlands’ Rodaan Al Galidi ons aan het lachen met zijn blik op de liefde en op Nederlanders (‘Slapen is de vergadering van de Nederlander met zijn kussen’) en speelde Caravan de sterren van de hemel. Het Syrische eten door Zina Abboud was heerlijk.
Ook komend jaar zijn we weer in Amersfoort te vinden: de masterclasses gaan door, evenals het inmiddels traditionele previewconcert, dit keer gepland op 8 mei 2020. Ragazze’s eerste optreden in de buurt is echter al snel, namelijk op 1 november in ICOONtheater, georganiseerd door Frank Ottenhoff (voor meer info alifeinhungary.eu).
Ondertussen zijn de voorbereidingen voor volgend jaar al in gang gezet. Onze natuurlijke omgeving, hoe wij ons daartoe verhouden en hoe we ermee omgaan, is een onderwerp dat al eeuwenlang mensen inspireert hun bewondering en ontzag om te zetten in velerlei kunstvormen. Met het thema ‘In de Geheime Tuin’ presenteren we het werk van componisten, musici en kunstenaars die met een creatieve benadering reflecteren op actuele thema’s als de relatie met de natuur, klimaatverandering en duurzaamheid. Met frisse, nieuwe inzichten dragen ze bij aan een de bewustwording van een van de grootste uitdagingen in de 21ste eeuw.
Voor ons heeft vanaf nu echter iedere editie ook het thema ‘smeltkroes’. Want of u je nu een oud of een nieuw gezicht bent, we hopen jullie volgend jaar allemaal weer te zien bij September Me 2020 van 18 t/m 20 september in Flint Amersfoort!