Terugblik September Me 2024

11.10.24
Algemeen

Met een glimlach kijken we terug op de achtste editie van September Me (26-29 september), dat als thema ‘Uit Liefde’ meekreeg. Liefde is natuurlijk een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars door de eeuwen heen. De meeste liedjes op aarde gaan erover. Liefde kan zowel het als het slechtste in een mens naar boven halen. Op September Me was ruimte voor beiden – en alles ertussenin.

Zoals ieder jaar was Flint ons bruisend festivalhart, maar we vlogen ook uit naar de Sint Aegtenkapel, Theater De Lieve Vrouw, De Veerensmederij en De Mannenzaal. Nichon Glerum cureerde wederom een bijzonder verdiepingsprogramma, waarin ze dieper inging op het thema. Zo was er de audioproeverij Mind Mouth, kon je vibraties voelen al liggend op de Bellyhorn, stonden er uitgesproken kunstwerken van beeldend kunstenaar Carmen Schabracq over moederliefde, konden bezoekers hun persoonlijke wensen en grenzen verkennen in een installatie van Nande Overtoom en liepen er complimentenmakers rond, die bezoekers observeerden en een kaartje vol lof toedichtten.

Photo: Nichon Glerum

In het openingsconcert Head over Heels deelde Ragazze Quartet het podium met Artist in Focus Brìghde Chaimbeul (doedelzak), het Maxwell Quartet en de Ierse componist en producer Linda Buckley. Het concert werd ondersteund door prachtige visuals van Jurjen Alkema en strakgetrokken door regisseur Ria Marks. De (veganistische) diners tijdens het weekend werden muzikaal omlijst door first dates tussen drie muzikanten en drie schrijvers. Het resultaat was steeds weer verrassend anders en smaakte naar meer!

Photo: Nichon Glerum

Photo: Nichon Glerum

Op vrijdagavond was voorlopig voor het laatst de kameropera The World’s Wife te zien, met sterbariton Lucia Lucas. In de Late Night presenteerde Brìghde Chaimbeul samen met kunstenaars Maëva Berthelot en Temitope Ajose een hallicunerende performance over Cailleach Bheur, een raadselachtig personage uit de Gaelische mythologie.

Photo: Nichon Glerum

De zaterdag zat bomvol met een gepassioneerd recital van het Maxwell Quartet, de première van Voulez-Vous Couchez van het Maat Saxophone Quartet (co-productie met Kunsthal Kade) in de Mannenzaal, Kosmos van Tim Kliphuis, de voorstelling Het Paradijs van het Nederlands Blazers Ensemble met Bart Moeyaert en een swingend late night concert van Woodcraft.

Photo: Nichon Glerum

Photo: Nichon Glerum

Op zondag was er een kinderdag in De Veerensmederij, met de fantasievolle voorstelling Stapel voor de allerkleinsten en De Familie Sax van het Berlage Saxofoonkwartet.

Photo: Nichon Glerum

Van De Sprong van Nora Fischer moest menig bezoeker na afloop even bijkomen. Gelukkig kon dat in de Aegtenkapel tijdens het recital Liefste, van Ragazze, sopraan Katharine Dain, pianist Maurice Lammerts van Bueren, percussionist Remco Menting en dichteres Tjitske Jansen. Dit concert met muziek van Korngold tot Costello werd opgenomen door Radio 4 en is hier terug te luisteren.

Photo: Nichon Glerum

Photo: Nichon Glerum

Het weekend werd afgesloten door onze Artist in Focus, die met haar Schotse muzikale vrienden een jam-sessie nabootste zoals dat in de pub in Schotland gebeurt. De ster van deze avond was Kindercomponist des Vaderlands Lize Bastiaens, waarvan twee werken te horen waren.

Photo: Nichon Glerum

Gedurende het hele weekend kregen ensembles les in het kader van de September Me Academie, waarin conservatoriumstudenten en amateurs les kregen in muziek, improvisatie, beweging en performance van diverse artiesten uit het festival. Deze ensembles zullen de komende tijd worden uitgenodigd om op plekken in Amersfoort te spelen voor mensen voor wie het niet of nauwelijks mogelijk is om naar het festival te komen. Zo brengen we September Me ook naar hen – zij het in oktober.

We hopen dat je genoten hebt van het festival. Dit mooie resultaat hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen zonder de geweldige inzet van Flint, het September Me team, onze vrijwilligers, ons bestuur en de financiële steun van overheden, fondsen, bedrijven en de Vrienden van September Me. We hopen jullie ook volgend jaar weer te zien bij September Me 2025 van 25 t/m 28 september in Flint Amersfoort! Het thema van de volgende editie is: Onder Water…

Met hartelijke groet,

Ragazze Quartet
Artistiek leider September Me
Rosa, Jeanita, Annemijn & Rebecca

Foto’s: Nichon Glerum

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam