Rondleiding verdiepings programma (kinder editie)

In het verdiepingsprogramma worden de grenzen van het thema ‘Smeltkroes’ opgezocht in de vorm van een interactieve expositie. In de foyer van festivalhart Flint is deze doorlopend en vrij toegankelijk te bezoeken. Daarnaast zijn er op gezette tijden rondleidingen waarin diverse artiesten uit het hoofdprogramma een korte interventie doen, en/of kunstenaars van geëxposeerde werken aanwezig zijn om uitleg te geven over hun werk. Elke rondleiding is hierdoor uniek, maar de rondleiding op zo 22 september om 15:00 is nóg unieker omdat deze speciaal voor kinderen is (6+)!

Rob van den Broek
Rob van den Broek is beeldend kunstenaar, houtbewerker en bouwer van muziekinstrumenten. Naast volwaardige cello’s bouwt hij ook fantasie snaarinstrumenten, vaak uit hout en restmaterialen.De uiteindelijke vorm van deze zogenaamde Quasicello’s wordt door de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gebruikte materialen bepaald. Rob zoekt telkens andere materialen die als klankkast kunnen dienen. Tijdens September me zijn er een aantal van zijn bijzondere creaties te bewonderen, en onder begeleiding te bespelen. Daarnaast ontwierp hij voor het Ragazze Quartet een nieuw uniek ‘smeltkroes’ instrument. Tijdens het festival zal het quartet een speciaal geschreven compositie van Anne-Maartje Lemereis ten gehore brengen op dit instrument.
www.stichting-qem.nl

Brunettes Shoot Blondes
Een mooie parallel met Robs werk vormt de band ‘Brunettes Shoot Blondes’ uit Kiev, Oekraïne. Zij brachten een gebroken, vintage vleugelpiano tot leven door deze om te vormen tot een hybride met 20 instrumenten erin. Wanneer je op een toets drukt, slaan de pianohamers een marimba, tamboerijn, cimbalen of zelfs castagnetten aan. Er zijn ook speciale mechanismen die het spelen van cello, violen en orgel mogelijk maken. “We waren geobsedeerd door het idee om een echt analoog apparaat te maken dat verschillende instrumenten kon spelen die in de rand waren genest, gewoon door de toetsen zonder elektriciteit te bespelen.” Aldus Andrew (vocaal, gitaar), Roma (percussie), Levgen (keyboards) en Dima (basgitaar). De videoclip ‘Houston’ zal naast Rob’s werk te bekijken zijn in de foyer.

Exactitudes
Geïnspireerd door opvallende dresscodes van verschillende sociale groepen, hebben fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek systematisch talrijke identiteiten gedocumenteerd. Zij noemen deze series ‘Exactitudes’, een samentrekking van de woorden ‘exact’ en ‘attitude’.
Door hun geportretteerden in een identiek kader en in dezelfde houding vast te leggen, bieden zij een welhaast wetenschappelijk overzicht van het menselijk streven zich van anderen te onderscheiden door het aannemen van een groepsidentiteit.

Deze schijnbare tegenstelling tussen individualiteit en uniformiteit vormt een belangrijke drijfveer in hun indrukwekkende oeuvre. Het heterogene straatbeeld van Rotterdam blijft een belangrijke bron van inspiratie, maar zij bezochten ook Beijing, Rio de Janeiro, Casablanca, Londen en Parijs.
www.exactitudes.com

In dezelfde ruimte als dit werk kunnen de op identiteit en vooroordelen gebaseerde spellen Airbnb Hosts van Dries Depoorter en Hokjestest van Critical Mass gespeeld worden én je kunt op de foto in de September Me photobooth.

Puzzel montages
Puzzel fabrikanten gebruiken meestal hetzelfde stanspatroon voor hun puzzels. Dit maakt de stukken qua vorm uitwisselbaar. De afbeeldingen leveren gecombineerd de meest surrealistische vormen op. Kunstenaars als Tim Klein, Mel Andringa en Kent Rogowski experimenteren hier naar hartelust mee. Tijdens het festival een moment over? Probeer het zelf! Wij regelen de puzzels.
www.puzzlemontage.com

Perpetual Plastic
Van plastic afval naar 3D geprint product
Perpetual Plastic laat zien hoe je plastic afval kan recyclen tot 3D print filament, de inkt voor 3D printers. Met deze 3D printers wordt van het gerecycled plastic vervolgens een uniek aandenken aan September Me geprint voor bezoekers van het festival. Afval in de smeltkroes maakt een mooie brug naar het duurzaam georiënteerde thema van volgend jaar: De Geheime Tuin.
Let op: alleen op zaterdag 21 september
www.perpetualplasticproject.com

Sonoscope Ricky van Broekhoven
Ricky van Broekhoven heeft een fascinatie voor fenomenen die meestal verborgen zijn, maar onder de juiste omstandigheden kunnen worden ervaren. In zijn laboratorium studio ontwerpt hij buitenaardse objecten, immersieve ruimtes en synesthetische machines. Tijdens September me zal zijn installatie Sonoscope tentoongesteld worden. Deze op 18e eeuwse wetenschappelijke instrumenten geïnspireerde machine is ontworpen om de wonderbaarlijke fysica van geluid te tonen. Door gebruik te maken van geluidsenergie genereert Sonoscope patronen en texturen in vloeistof. Met licht en lenzen maakt het een boeiende cirkelvormige projectie.
www.studiovanbroekhoven.com

Nieuwsbrief Website by HOAX Amsterdam